Mensen met een verstandelijke beperking krijgen steeds vaker te maken met hart- en vaatziekten, vooral als zij al risicofactoren hebben zoals hoge bloeddruk, diabetes of overgewicht. Dit onderzoek kijkt of een krachttrainingsprogramma van 24 weken kan helpen om deze risicofactoren te verminderen. Daarnaast bekijken we of krachttraining bijdraagt aan betere fitheid, minder valincidenten, minder gedragsproblemen en een verbeterd dagelijks functioneren.
Krachttraining versterkt de spieren en kan zo bijdragen aan een betere cardiovasculaire gezondheid. Hierdoor neemt niet alleen de kans op hart- en vaatziekten af, maar wordt ook het uitvoeren van dagelijkse activiteiten makkelijker. Dit kan leiden tot een gezonder en langer leven voor mensen met een verstandelijke beperking. Het onderzoek onderzoekt deze effecten nauwkeurig door verschillende metingen vóór en na het trainingsprogramma.
Het onderzoek startte in november 2019 en loopt door tot december 2021. We werken met volwassenen met een lichte tot matige verstandelijke beperking die minstens twee cardiovasculaire risicofactoren hebben. Deelnemers volgen 24 weken lang een krachttrainingsprogramma met oefeningen voor het hele lichaam.
Voor en na de interventie worden meerdere metingen gedaan, waaronder lichamelijk onderzoek, fitheidstesten, gedragsonderzoek, valincidenten en het dagelijks functioneren. Een multidisciplinair team van onderzoekers, fysiotherapeuten, artsen, gedragsdeskundigen en begeleiders is nauw betrokken bij de uitvoering.
Als blijkt dat krachttraining effectief is in het verminderen van cardiovasculaire risicofactoren, kan het worden ingezet als behandeling binnen de zorg. Dit kan mogelijk leiden tot minder medicatiegebruik en een betere kwaliteit van leven. Bovendien helpt het om mensen met een verstandelijke beperking fysiek sterker en zelfstandiger te maken.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met k.deoude@erasmusmc.nl
GOUD staat voor ‘Gezond Ouder worden met een verstandelijke beperking’. GOUD is een academische werkplaats waarin zorgorganisaties samen met onderzoekers van het Erasmus MC onderzoek doen naar de gezondheid van mensen met een verstandelijke beperking. Abrona, Amarant, Ipse de Bruggen en de Leerstoel Geneeskunde voor Verstandelijk Gehandicapten van het Erasmus MC, vormen samen de academische werkplaats GOUD.
Als groeiende pionier heeft GOUD één heldere missie: het gezamenlijk onderzoeken en verbeteren van de gezondheid van mensen met een verstandelijke beperking, voor jong en oud. Gezondheid in de breedte van het woord: van fysieke vitaliteit tot mentale weerbaarheid, zelfredzaamheid en het voeren van de eigen regie.
Er zijn binnen de academische werkplaats veel verschillende mensen betrokken bij GOUD. Vanuit de zorgorganisatie kun je denken aan de zorgprofessionals (zoals AVG’s, begeleiders, gedragskundige, fysiotherapeuten), raad van bestuur en het management van de zorgorganisaties. Vanuit het Erasmus MC is een multidisciplinaire groep onderzoekers met verschillende achtergronden en expertisegebieden betrokken bij GOUD. Een uitgebreid overzicht van alle betrokkenen, professionals en onderzoekers, is terug te vinden op de pagina ‘Over ons’.
De zorgorganisaties zijn nauw betrokken bij het opstellen van de onderzoeksagenda, het faciliteren en uitvoeren van onderzoek in de praktijk, het implementeren van de resultaten en het beschikbaar stellen van middelen voor onderzoek. In ieder van de zorgorganisaties fungeert een manager als interne coördinator voor GOUD. Deze coördinator zorgt in samenspraak met de onderzoekers voor de praktische uitvoering van de onderzoeken. Daarmee is hij of zij het centrale aanspreekpunt van alle betrokkenen. Ook zijn er per zorgorganisatie implementatiecoaches om ervoor te zorgen dat onderzoeksvragen relevant zijn voor de praktijk, de onderzoeken goed uitgevoerd kunnen worden en resultaten effectief worden toegepast.
Per zorgorganisatie neemt een bestuurder deel aan het bestuur van de academische werkplaats. De voorzitter van het bestuurlijk overleg GOUD is Jan van Hoek van Ipse de Bruggen. Daarnaast is er een stuurgroep die zich bezighoudt met de inrichting, monitoring, voorbereiding en uitvoering van onderzoek.
GOUD heeft in de loop der tijd veel voortgebracht. Het effect van lichttherapie op depressie is onderzocht en er zijn nieuwe beweegprogramma’s voor cliënten ontwikkeld. Er is vooruitgang geboekt op het gebied van slikstoornissen, medicijngebruik en slaapproblemen. Er zijn nieuwe instrumenten en diagnostische processen ontwikkeld voor behandelaren; denk aan de VB-fitscan, de ADESS (Angst Depressie en Stemming Schaal) en de inzet van de Actiwatch. Dit samen draagt bij aan een grotere bewustwording in het gehele veld en meer handvatten voor zorgprofessionals, waardoor het onbeperkt gezond zijn van cliënten iedere dag een stap dichterbij komt.