In 2008 begon het eerste GOUD-onderzoek, waarin de gezondheid van 1050 ouderen met een verstandelijke beperking in kaart werd gebracht. Tien jaar later, met het GOUD-X onderzoek, kijken we opnieuw naar deze groep om te zien hoe hun gezondheid zich heeft ontwikkeld en welke risicofactoren een rol spelen. Door dezelfde metingen te herhalen, krijgen we beter inzicht in het verloop van gezondheidsproblemen en de onderlinge samenhang van belangrijke thema’s zoals hart- en vaatziekten, psychologische problemen, kwetsbaarheid, voeding en fitheid.
Met het GOUD-X onderzoek willen we inzicht krijgen in hoe de gezondheid van ouderen met een verstandelijke beperking verandert over tijd. We onderzoeken vijf hoofdthema’s: cardiovasculaire aandoeningen, psychologische en psychiatrische problemen, kwetsbaarheid, voedingstoestand, en fysieke activiteit en aandoeningen van het bewegingsapparaat. Door deze thema’s te koppelen, kunnen we risicofactoren beter begrijpen en gericht werken aan het verbeteren van de zorg.
Het onderzoek vindt plaats binnen de zorgorganisaties Ipse de Bruggen, Amarant en Abrona. Vanaf het najaar van 2019 zijn deelnemers geworven en tussen begin 2020 en halverwege 2021 vonden de metingen plaats. Om deelnemers zo min mogelijk te belasten, worden de metingen zoveel mogelijk binnen één week afgerond.
We verzamelen data via lichamelijk onderzoek, fitheidstesten, interviews, observaties, dagboeken, vragenlijsten en dossieronderzoek. Verschillende zorgverleners, zoals begeleiders, fysiotherapeuten, logopedisten, artsen en tandartsen, zijn betrokken bij het uitvoeren van de metingen.
De resultaten uit het GOUD-X onderzoek bieden belangrijke inzichten op zowel individueel als groepsniveau. Binnen de deelnemende zorgorganisaties zorgen implementatiecoaches ervoor dat de kennis en uitkomsten worden gebruikt om de zorg voor ouderen met een verstandelijke beperking verder te verbeteren.
GOUD staat voor ‘Gezond Ouder worden met een verstandelijke beperking’. GOUD is een academische werkplaats waarin zorgorganisaties samen met onderzoekers van het Erasmus MC onderzoek doen naar de gezondheid van mensen met een verstandelijke beperking. Abrona, Amarant, Ipse de Bruggen en de Leerstoel Geneeskunde voor Verstandelijk Gehandicapten van het Erasmus MC, vormen samen de academische werkplaats GOUD.
Als groeiende pionier heeft GOUD één heldere missie: het gezamenlijk onderzoeken en verbeteren van de gezondheid van mensen met een verstandelijke beperking, voor jong en oud. Gezondheid in de breedte van het woord: van fysieke vitaliteit tot mentale weerbaarheid, zelfredzaamheid en het voeren van de eigen regie.
Er zijn binnen de academische werkplaats veel verschillende mensen betrokken bij GOUD. Vanuit de zorgorganisatie kun je denken aan de zorgprofessionals (zoals AVG’s, begeleiders, gedragskundige, fysiotherapeuten), raad van bestuur en het management van de zorgorganisaties. Vanuit het Erasmus MC is een multidisciplinaire groep onderzoekers met verschillende achtergronden en expertisegebieden betrokken bij GOUD. Een uitgebreid overzicht van alle betrokkenen, professionals en onderzoekers, is terug te vinden op de pagina ‘Over ons’.
De zorgorganisaties zijn nauw betrokken bij het opstellen van de onderzoeksagenda, het faciliteren en uitvoeren van onderzoek in de praktijk, het implementeren van de resultaten en het beschikbaar stellen van middelen voor onderzoek. In ieder van de zorgorganisaties fungeert een manager als interne coördinator voor GOUD. Deze coördinator zorgt in samenspraak met de onderzoekers voor de praktische uitvoering van de onderzoeken. Daarmee is hij of zij het centrale aanspreekpunt van alle betrokkenen. Ook zijn er per zorgorganisatie implementatiecoaches om ervoor te zorgen dat onderzoeksvragen relevant zijn voor de praktijk, de onderzoeken goed uitgevoerd kunnen worden en resultaten effectief worden toegepast.
Per zorgorganisatie neemt een bestuurder deel aan het bestuur van de academische werkplaats. De voorzitter van het bestuurlijk overleg GOUD is Jan van Hoek van Ipse de Bruggen. Daarnaast is er een stuurgroep die zich bezighoudt met de inrichting, monitoring, voorbereiding en uitvoering van onderzoek.
GOUD heeft in de loop der tijd veel voortgebracht. Het effect van lichttherapie op depressie is onderzocht en er zijn nieuwe beweegprogramma’s voor cliënten ontwikkeld. Er is vooruitgang geboekt op het gebied van slikstoornissen, medicijngebruik en slaapproblemen. Er zijn nieuwe instrumenten en diagnostische processen ontwikkeld voor behandelaren; denk aan de VB-fitscan, de ADESS (Angst Depressie en Stemming Schaal) en de inzet van de Actiwatch. Dit samen draagt bij aan een grotere bewustwording in het gehele veld en meer handvatten voor zorgprofessionals, waardoor het onbeperkt gezond zijn van cliënten iedere dag een stap dichterbij komt.