Context
Mensen met een verstandelijke beperking worden door verbeterde ondersteuning steeds ouder, en bereiken een steeds hogere leeftijd. Kennis over de gezondheid en ondersteuningsbehoeften van deze nieuwe doelgroep (ouderen met een verstandelijke beperking) ontbreekt. ZonMw bevordert de samenwerking en kennisontwikkeling met een grote subsidieronde gericht op mensen met een verstandelijke beperking, waarbij academische werkplaatsen centraal staan.
Doelen
Gezond ouder worden werd onderzocht met drie thema’s: Lichamelijke activiteit & Fitheid, Voeding & Voedingstoestand, en Depressie & Angst.
De doelen waren:
- In kaart brengen van prevalenties, risicogroepen en gezondheidseffecten binnen elk thema en het onderzoeken van onderlinge relaties tussen de thema’s.
- Onderzoeken van de acceptatie, implementatie en gezondheidseffecten van een dagactiviteitenprogramma gericht op het stimuleren van bewegen en fitheid.
- Inzicht krijgen in de verdeling en ernst van publieke gezondheidsmaten: kwetsbaarheid, gezonde en ongezonde levensjaren, multimorbiditeit en polyfarmacie, en in factoren die een bevorderende en beschermende invloed hebben.
Resultaten
De GOUD studies in deze eerste fase werden meegefinancierd vanuit de ZonMw-programma’s Mensen met verstandelijke beperkingen (projectnr 57000003) en Nationaal Programma Ouderenzorg (projectnr 314030302).
1.1 Epidemiologisch onderzoek op drie thema’s
Bij een groep van 1050 vijftigplussers werd gezondheid in de breedste zin onderzocht. In deze studie kwamen doelgroepspecifieke gezondheidsproblemen aan het licht. Leefstijl, kwetsbaarheid, cardiovasculaire gezondheid en psychische gezondheid vormden niet alleen veel frequenter en op jongere leeftijd een probleem, maar ze hadden ook doelgroepspecifieke oorzaken: verminderde spiermassa, een verstoord circadiaan ritme, hoger medicatiegebruik en een hoge frequentie van life events. Bekijk hier de volledige resultaten in het GOUD-rapport.
1.2 Vervolgonderzoek naar kwetsbaarheid
De multidimensionaliteit van veel problemen leidde tot vervolgonderzoek naar kwetsbaarheid bij deze doelgroep. De mate van kwetsbaarheid van de vijftigplussers bleek vergelijkbaar met die van vijfenzeventigplussers in de algemene populatie, terwijl de prevalentie van chronische multimorbiditeit hetzelfde was als die in de Nederlandse verpleeghuispopulatie. De gezondheidsproblematiek is echter deels anders dan die van kwetsbare ouderen in de algemene populatie. Omdat in de groep met een leeftijd van 50-59 jaar al veel factoren aanwezig zijn die de gezondheid bedreigen, zullen we in vervolgonderzoek naar gezond ouder worden ook jongere leeftijdsgroepen moeten includeren. Kwetsbaarheid, multimorbiditeit en polyfarmacie bepalen, naast zelfredzaamheid, in significante mate de zorgzwaarte (en daarmee dus de zorgkosten). Bekijk onder publicaties -> ‘deelproject: kwetsbaarheid’ de artikelen.
1.3 Meer bewegen op de dagbesteding
De effecten van een educatie- en beweegprogramma voor ouderen op fitheid en gezondheid werden onderzocht. Dit onderzoek liet zien dat ook ouderen hun fitheid en gezondheid nog kunnen verbeteren met een leuk en haalbaar programma. Deze vind je hier. Bekijk onder publicaties -> ‘deelproject: Beweegprogramma GOUD 1’ de artikelen.
Vervolgstappen
Individueel rapport
Deelnemers en hun familieleden ontvingen elk een individueel rapport met de resultaten van de gezondheidsmetingen. We adviseerden of initieerden vervolgstappen om de gezondheid te verbeteren. Tientallen medici, paramedici en gedragskundigen hebben hun expertise verdiept met nieuwe werkwijzen en meetinstrumenten door de deelname aan de metingen en trainingen.
Landelijke systeemwijziging
Naar aanleiding van GOUD 1 vond een landelijke systeemwijziging plaats, waarbij ondersteuning vanuit de AWBZ grotendeels werd overgeheveld naar de Wmo. Dit had verstrekkende gevolgen voor het veld. Er was behoefte aan het onderbouwen van de besluitvorming over welke doelgroepen, welke ondersteuning nodig hebben. De GOUD-resultaten zijn gebruikt als onderbouwing voor de specialistische ondersteuning die mensen met een voormalige ZZP-indicatie van 3 en 4 nodig hebben, ook na de stelselwijziging. Bekijk via de link het volledige rapport over ZZP-indicatie 3 en hier van ZZP-indicatie 4.
Beweegprogramma
Het GOUD-beweegprogramma is in samenwerking met Vilans en Kennisplein gehandicaptensector uitgewerkt tot een volledig te downloaden programma met ondersteunende materialen. Het is gratis beschikbaar gesteld op www.kennispleingehandicaptensector.nl/bewegen. Daarnaast zijn er tientallen internationale wetenschappelijke publicaties voortgekomen uit dit onderzoek.