Alyt Oppewal te gast in dé podcast voor zorgprofessionals: ‘Positief Motiveren’ van Marielle Tromp

In de nieuwste podcast ‘Positief Motiveren’ van Marielle Tromp vertelt universitair docent & bewegingswetenschapper Alyt Oppewal van GOUD over haar onderzoek naar gezondheid van mensen met een verstandelijke beperking. In deze aflevering komt de vraag naar voren: ‘Wat is belangrijker voor de gezondheid van mensen met een verstandelijke beperking: een gezond gewicht of fitheid?’ Luister hier de podcast.

Alyt Oppewal podcast Marielle Tromp

Gezond gewicht of fitheid?

In deze aflevering komt de vraag naar voren: ‘Wat is belangrijker voor de gezondheid van mensen met een verstandelijke beperking: een gezond gewicht of fitheid?’ Uit onderzoek blijkt dat ouderen met een verstandelijke beperking vaak weinig bewegen, niet fit zijn en jonger overlijden dan mensen zonder verstandelijke beperking. Dat is voor veel mensen niet zo verrassend. Wel verrassend zijn de conclusies over wat belangrijker is voor de gezondheid: fitheid of een gezond gewicht. En wat betekent dit voor zorgprofessionals en voor organisaties die een gezonde leefstijl voor mensen met een verstandelijke beperking willen stimuleren?

Lage fitheid

Verder vertelt Alyt Oppewal in de podcast dat de fitheid van een 50-jarige met een verstandelijke beperking soms vergelijkbaar is met die van een 75-jarige uit de algemene bevolking. Deze lage fitheid kan zorgen voor veel problemen, zoals het niet kunnen uitvoeren van dagelijkse taken. De verklaring hiervoor is volgens haar niet alleen het hebben van een verstandelijke beperking. ‘Sommige mensen met een verstandelijke beperking kunnen op hetzelfde niveau komen als een persoon uit de algemene bevolking’. Als voorbeeld noemt ze topsporters met een verstandelijke beperking die ontzettend fit zijn.

Vraagstukken

Marielle oppert in de podcast dat mensen met een verstandelijke beperking steeds ouder worden. Dit komt volgens Alyt door betere zorg, betere diagnostiek en meer kennis. Het levert wel vraagstukken op: waar moeten we op letten? En hoe richten we de zorg opnieuw in?

Wil je meer weten? Luister dan hier de podcast.