Petra van den Hout

Hoe werkt Petra aan haar gezondheid?

Petra van den Hout (40) werkt als Ervaringsdeskundige bij Amarant sinds juni 2016. Ze is actief betrokken bij de ontwikkeling van het platform Slim Gezond. Hoe werkt Petra aan haar gezondheid en hoe blijft ze in balans? Lees hier haar verhaal. 

“Zes jaar geleden heb ik een Gastric Bypass (maagverkleining) ondergaan. Dat was nodig vanwege mijn extreme overgewicht (morbide obesitas) (126 kilo). Ik heb veel lichamelijke klachten door een aangeboren heup afwijking, dus het is vooral op medische basis gebeurd. Desalniettemin was het zowel lichamelijk als geestelijk een groot veranderproces want wie geestelijk niet goed in zijn vel zit, zal dat lichamelijk ook gaan merken.”

Knop omzetten

“Mijn gezonde levensstijl is dus compleet veranderd, waar ik zelf heel erg blij mee ben. Ik dacht dat het een moeilijke opgave zou worden maar dat viel mij 100% mee. Omdat ik de knop in mijn hoofd goed kon omzetten (wat hulp door therapie) was ik er op het moment van de operatie ook helemaal klaar voor.

Na de herstel periode en wennen aan het nieuwe eetpatroon ben ik meer gaan sporten. Dat was niet lastig, want ik sportte al voordat ik geopereerd werd (fitness, baantjes zwemmen). Wel ben ik meer gaan sporten dan voorheen, goed opgebouwd met de fysiotherapeut en verder gegaan in de sportschool.”

Thuis aan de slag

“Nu met de coronaperiode is echter alles anders. Sporten bij de sportschool is aangepast door de scherpe regels en baantjes zwemmen gaat bijna helemaal niet omdat het zwembad gesloten is.

Daarom ben ik thuis gaan bewegen en ik zeg met nadruk ‘’bewegen’’ omdat echt sporten thuis lastig is zonder de goede begeleiding om je heen. Ik doe kleine oefeningen om toch bezig te blijven en mijn spieren in beweging te houden. Dit doe ik thuis door middel van een matje en met elastieken. Via YouTube filmpjes zoek ik oefeningen op die geschikt voor mij zijn. Verder probeer ik zelf wat buik, billen en benen oefeningen te doen. Deze heb ik geleerd in de groepslessen van onze sportschool (binnen de grenzen van wat ik aankan).

Qua eten blijf ik ook gezond, zelfs in de coronatijd. Lekkere kwark met fruit, heerlijk na het sporten of als tussendoortje. Ik eet super veel groente (erg gevarieerd) en weinig koolhydraten en suiker.

Natuurlijk zondig ik weleens, dat doet iedereen, maar ik zorg er goed voor dat ik qua calorieën en gezond eten goed in balans blijf.”

Title

Content