Subsidie voor onderzoek naar stress en haarcortisol

Goed nieuws! Onlangs ontving GOUD een subsidie van ZonMw voor een vervolgonderzoek naar chronische stress bij mensen met een verstandelijke beperking. Projectleider Pauline Hamers: “We gaan onderzoeken of het meten van cortisol in hoofdhaar een geschikte manier is om chronische stress in kaart te brengen bij deze doelgroep.”

Haarcortisol

Hamers: “Uit eerder onderzoek in de algemene bevolking weten we dat je via het stresshormoon  cortisol in hoofdhaar nauwkeurig kunt vaststellen of iemand stress heeft gehad. In deze studie gaan we kijken of dit een geschikte methode is om stress te meten bij volwassenen met een verstandelijke beperking. Het doel van deze studie is dat we artsen, psychiaters en psychologen willen helpen om langdurige stress op een adequate manier op te kunnen sporen bij deze doelgroep, zodat zij vervolgens de juiste behandeling kunnen inzetten.”

Vragenlijsten minder betrouwbaar  

Het is bekend dat chronische stress een negatieve invloed heeft op de gezondheid. Het is daarom belangrijk om stress op een goede manier te kunnen meten, maar bij mensen met een verstandelijk beperking is dit lastig, legt Hamers uit. “Gewoonlijk meten we stress en stressfactoren met behulp van zelfrapportagevragenlijsten maar bij onze doelgroep kunnen deze vragenlijsten meestal niet gebruikt worden vanwege cognitieve en/of verbale beperkingen. Om die reden gebruikt men vaak vragenlijsten die anderen (bijv. een ouder of begeleider) invullen over de persoon met een verstandelijke beperking. Echter, het inschatten van chronische stress bij iemand anders is moeilijk en minder betrouwbaar. We hopen daarom met dit onderzoek een nieuwe en meer betrouwbare methode te kunnen aanreiken voor de praktijk.”