Thessa Hilgenkamp

goud-onderzoeksteam

Hoofdonderzoeker

Over Thessa Hilgenkamp

Op dit moment is Thessa als Assistent Professor werkzaam bij de University of Nevada – Las Vegas om onderzoek te doen naar de cardiovasculaire autonome regulatie van mensen met  Down syndroom, specifiek naar de regulatie van hartslag, bloeddruk en de bloedtoevoer naar actieve spieren,  en wat de positieve effecten zijn van lichamelijke activiteit en inspanning op deze processen.

Eerder ontving Thessa een Marie Curie International Outgoing Fellowship, waarmee ze 2 jaar onderzoek deed naar potentiële fysiologische beperkingen om lichamelijk actief te zijn.  Dit onderzoek deed ze deels bij Prof. Fernhall aan de University of Illinois in Chicago en het Erasmus MC. Dit onderzoek kreeg een vervolg met een prestigieuze subsidie van de NIH in Amerika (K99/R00 Career Development Award), waarin mensen met Down syndroom centraal staan. Haar onderzoek vindt plaats bij de afdeling Physical Therapy aan de University of Nevada, Las Vegas in haar eigen Cardiovascular Research and Exercise (CARE) lab.

Thessa Hilgenkamp is bewegingwetenschapper en promoveerde in 2012 met het proefschrift “Physical activity and fitness in older adults with intellectual disabilities“ binnen GOUD. Samen met Dederieke Festen vormt zij het Management Team van de Leerstoel Geneeskunde voor Verstandelijk Gehandicapten.

Thessa is enthousiast voorstander van beweging voor iedereen, maar voor mensen met een verstandelijke beperking in het bijzonder. Haar interesse gaat ook uit naar het vertalen van onderzoeksresultaten naar zorgverleners of andere professionals in het zorggebied.