De Week van de Implementatie: 24 t/m 28 januari

Van 24 t/m 28 januari is het ‘de Week van de Implementatie’ georganiseerd door het Nederlands Implementatie Collectief (NIC). Via deze link kun je bekijken aan welke online sessies, workshops, spreekuren en zelfs spelletjes je kunt deelnemen en voor aanmelden:

Week van de Implementatie – nederlandsimplementatiecollectief.nl

Hieronder een greep uit het aanbod:

Online introductie: de wereld van implementatie wetenschap

Meld je bijvoorbeeld aan voor een online introductie van de ‘wereld van implementatie wetenschap’: Wat is het? Wat zijn de key-concepten? Welke relevante modellen en tools zijn er? De sessie wordt geleidt door Bethany Hipple Walter en is in het Engels.
(maandag 24 januari, 13.00-14.30 uur)

Online sessie: de-implementatie

Of je kunt deelnemen aan een online sessie over de-implementatie. Wat is het en hoe pak je dit aan? Je leert tijdens deze sessie alles over de verschillen tussen implementatie en de-implementatie. De sessie wordt gegeven door Leti van Bodegom-Vos en duurt 45 minuten.
(maandag 24 januari, 15.00 – 15.45 uur)

Implementatiespreekuur ZonMW

Als je liever één-op-één vragen stelt in een online omgeving, kun je je aanmelden voor het implementatiespreekuur van ZonMW.
(dinsdag 25 januari, 13.00 – 16.30 uur)

Workshop faciliteren van netwerken en intervisie

Tijdens deze workshop kun je oefenen met liberating structures. Relaties en ontmoeten centraal stellen, hoe doe je dit goed? Hoe zorg je ervoor dat iedereen betrokken raakt en zo met elkaar tot betere resultaten komt? Deze workshop is bedoeld voor implementatiedeskundigen, kwaliteitsfunctionarissen, zorgprofessionals, onderzoekers, projectleiders, kennismakelaars en veranderkundigen.
(dinsdag 25 januari, 15.00 – 16.30 uur)

Implementatie opleidingen en trainingen

Neem deel aan deze sessie als je graag meer informatie wil over het werk als implementatiecoach. Tijdens deze sessie komen vragen aan bod als: ‘Hoe word je implementatie specialist of implementatie onderzoeker?’, ‘Welke competenties heb je hiervoor nodig?’ en ‘Welke trainingen of opleidingen kun je volgen? De NIC-werkgroep geeft hier antwoord op en je kunt met hen in gesprek over bestaande (inter)nationale opleidingen.
(woensdag 26 januari, 9.00 – 10.30 uur)

Yes We Can!-sessie van AmsCIS

AmsCIS (Amsterdam Center for Implementation Science) geeft een Yes We Can!-sessie, waarin onderzoekers een platform krijgen om mee te denken over elkaars implementatieproblemen- en uitdagingen.
(donderdag 27 januari, 9.30 – 10.30 uur)

Lezing: Gebruikers betrekken bij implementeren

Een lezing en dialoog waarbij de focus ligt op het meer en beter samenwerken met je toekomstige gebruikers bij het implementeren van technologie in de zorg. Tijdens deze lezing met interactie krijg je praktische tools om in te zetten. Gegeven door Anne Hendriks en Sanne van der Hagen: samen ‘(S)Anne’: een duo dat samenwerkingen op de kaart zet. Én het samenwerken tussen groepen bevordert die elkaar van nature niet zo snel vinden (bijvoorbeeld projectleiders en mensen met ervaringskennis).
(donderdag 27 januari, 10.30 – 12.30 uur)

Online implementatiespel tijdens de lunch

In deze online-versie van een bordspel leren Ernst-Jan Wind en Carian van der Sman jou samen met team Impulsor.Health tijdens de eerste fase van dit implementatiespel alles over bewustwording over attributen (wat je helpt) en dwarsliggers (wat je tegenhoudt) in de ‘implementatiejungle’. In de tweede fase krijg je inzicht in wat jouw specifieke implementatie(plan) nodig heeft.
(donderdag 27 januari, 12.30 – 13.15 uur)

Workshop: wat iedereen zou moeten weten over implementatiestrategieën

Deze workshop kan je helpen om belemmeringen die in de praktijk worden ervaren, aan te pakken. Meike van Scherpenseel en Patricia te Pas-van der Laag delen welke stappen ze in hun implementatieonderzoek hebben gezet en waarom.
(donderdag 27 januari, 15.00 – 16.00 uur)

Verdiepingssessie: waar loop jij tegenaan tijdens het implementeren? 

De werkgroep NIC (Nederlands Implementatie Collectief) heeft de afgelopen maanden een vragenlijst uitgezet om kennishiaten op het gebied van implementatie in kaart te brengen. In deze verdiepingssessie lichten zij enkele van deze hiaten en kun je hierover met hen in gesprek.
(vrijdag 28 januari, 11.00 – 12.00 uur)

Storytelling: de praktische handvatten van een implementatietraject

In deze sessie bespreken Yasna Abegg, Clair van Baal en Esmay Vos door middel van storytelling een casus via hun methodiek implementatie 360º.(vrijdag 28 januari, 15.00 – 15.45 uur)

Bezoek Week van de Implementatie – nederlandsimplementatiecollectief.nl voor meer informatie.