‘Onderzoek is alleen waardevol als resultaten in de praktijk terechtkomen’

Vanessa de Jong is de gloednieuwe implementatiecoach bij Ipse de Bruggen. Wij vroegen haar het hemd van het lijf over haar achtergrond, nieuwe rol, het belang van onderzoek en wat ze hoopt te bereiken.

Kun je iets vertellen over je achtergrond?

‘Ik heb 18,5 jaar gewerkt als begeleider bij Ipse de Bruggen. Ik ben een ‘mensen-mens’ en heb deze functie altijd met veel liefde en toewijding uitgevoerd. Met mensen in gesprek gaan en manieren vinden om het leven van cliënten te verbeteren vond ik een mooie uitdaging. Toen mijn kinderen ouder werden, wilde ik mezelf toch meer ‘prikkelen’. Zo startte ik naast mijn baan met de studie ‘Social Work’. Tijdens het schrijven van papers kwam ik in aanraking met GOUD en dat inspireerde mij. Toen ik ineens de vacature van implementatiecoach voorbij zag komen, kon ik deze niet aan mij voorbij laten gaan. Ik ben ontzettend blij dat ik deze kans heb gekregen en denk dat mijn ervaring in de praktijk van pas zal komen.’

Wat is jouw rol als implementatiecoach?

‘In het kort: in deze rol ben je de schakel tussen onderzoek en praktijk. Onderzoek is alleen waardevol als de resultaten hiervan worden geïmplementeerd in de praktijk. Als implementatiecoach zorg je ervoor dat dit zo soepel mogelijk verloopt. Met een projectteam denken we na hoe we de resultaten gaan gebruiken. Vervolgens stellen we een plan op waarmee wij dit stapsgewijs doorvoeren. Een ander doel is om medewerkers binnen de organisatie bekend te maken met GOUD door inzet van communicatie.’

Wat is volgens jou het belang van onderzoek voor zorgorganisaties?

‘Uit onderzoek komen resultaten en aanbevelingen die in het voordeel zijn van de cliënten. Onderzoek is noodzakelijk, cliënten worden steeds ouder en hier was tot nu toe weinig bekend over. Ook biedt onderzoek handvaten voor zorgprofessionals. Op de werkvloer kan onderzoek helpen om bepaalde dingen sneller te herkennen, zoals een depressie. De mensen in de praktijk zijn de oren en ogen van de cliënten, zij moeten zo snel mogelijk belangrijke dingen kunnen signaleren.‘

Kun je nog meer voorbeelden noemen?

‘De handreiking van lichttherapie is een mooi voorbeeld. Uit recent onderzoek van GOUD blijkt dat lichttherapie een veelbelovende behandeling zou kunnen zijn voor cliënten als aanvulling op medicatie, of zelfs als alternatief. Deze wordt binnenkort geïmplementeerd en geeft uitleg over het werkingsmechanisme van lichttherapie en welke stappen nodig zijn voor de behandeling.’

Wat hoop je binnen je functie te betekenen of te bereiken?

‘Ik hoop GOUD nog beter op de kaart te zetten binnen Ipse de Bruggen. Verder wil ik graag het belang van wetenschappelijk onderzoek laten zien en dat zorgprofessionals daar zelf ook onderdeel van zijn. Meedenken of zaken signaleren. Zelf ben ik heel enthousiast en denk ik, dat ik mij door mijn praktijkervaring goed kan inleven in de mensen die daar elke dag keihard werken. Verandering vraagt veel van de medewerkers, maar is wel nodig om de zorg te verbeteren. Door mijn ervaring hoop ik een luisterend oor te kunnen bieden aan de verschillende disciplines die betrokken en nodig zijn om de implementatie een succes te laten worden. Want, implementatie doe je niet alleen maar met z’n allen!’