Mijlpaal in onderzoek naar afbouw antipsychotica

Goed nieuws! De laatste deelnemer van het onderzoek naar de afbouw van antipsychotica bij mensen met een verstandelijke beperking is klaar met de metingen. Dat betekent dat maar liefst 88 deelnemers hebben meegedaan aan dit unieke onderzoek.

Start analyses

Eind 2021 startte de laatste deelnemer met de metingen van het onderzoek naar de afbouw van antipsychotica bij mensen met een verstandelijke beperking en probleemgedrag. Niet eerder is er wereldwijd een vergelijkbare studie gedaan die onderzoekt waarom afbouw vaak niet lukt. Nu het databestand volledig is, kan een start gemaakt worden met de analysefase. Een spannende periode waarin we gaan zien of we antwoord kunnen geven op de vraag: ‘Waarom lukt het vaak niet om antipsychotica af te bouwen bij mensen met een verstandelijke beperking en probleemgedrag?’ Met dit antwoord hopen we een verschil te betekenen in de zorg voor deze mensen. De resultaten worden verwacht in 2023 en teruggegeven aan de betrokkenen, maar ook breed gecommuniceerd uiteraard ook via wetenschappelijke tijdschriften.

Film

Voor de studie maakte GOUD een film om meer begrip te krijgen rondom de dilemma’s en complexiteit van afbouw van antipsychotica. In deze film delen we het persoonlijke verhaal van deelnemers Jeremy, Kelly en Jan. Onderzoeker en arts Sylvie Beumer licht het onderzoek toe.  

Bekijk hier de film: Waarom lukt het afbouwen van antipsychotica vaak niet? – YouTube