Nieuwe subsidie ‘In beweging met implementatie bij mensen met een verstandelijke beperking’

GOUD heeft onlangs een subsidie van ZonMw toegekend gekregen om zich verder te ontwikkelen op het gebied van implementatie. Met deze subsidie wil GOUD een geschikte implementatiemethode ontwikkelen door inzet van het Beweeg- en Educatieprogramma.

Meer kennis door netwerk

Marieke Wouters, net gestarte postdoc implementatie, krijgt de mogelijkheid om in een netwerk plaats te nemen met andere onderzoekers. Via dit netwerk zal er veel informatie gedeeld worden over implementatie en het onderzoek ernaar. Deze nieuwe kennis kan GOUD direct toepassen in praktijk.

Implementatiemethode ontwikkelen

De looptijd van de subsidie is 2,5 jaar. In het eerste jaar ontwikkelt GOUD een implementatiemethode  die geschikt is voor de gehandicaptensector. Deze methode helpt de implementatiecoaches bij de implementatie van GOUD-resultaten in de zorgorganisaties, en ondersteunt Marieke bij het onderzoek doen naar implementatievoorwaarden, strategieën en processen.

Toepassen en evalueren

In het tweede jaar staat het toepassen en evalueren van de methode centraal. GOUD doet dit via de implementatie van het GOUD Beweeg- en educatieprogramma. Dit programma (ontwikkeld in GOUD 1) is effectief bevonden door gezondheidswetenschapper Marieke van Schijndel-Spleet, alleen is nog onvoldoende geland in de praktijk. Na dit tweede jaar passen we de methode waar nodig bij.

Iedereen profiteert

Dankzij deze subsidie wil GOUD tot een geschikte implementatiemethode komen en krijgt de implementatie van het Beweeg- en Educatieprogramma een vervolg. Deze methode kunnen we vervolgens binnen GOUD voor verschillende projecten gebruiken. En uiteraard zal de methode ook breed gedeeld worden, zodat de hele gehandicaptenzorg ervan kan profiteren.