Spierpijn én enthousiasme bij bewegingslessen van GOUD

‘Het begin was even onwennig maar de bewegingslessen zijn inmiddels een succes’. Dat is de ervaring van begeleidster Sharon van der Gaag. Begin dit jaar startte zij met twee groepen van het dagcentrum Aspergeakker van Ipse de Bruggen in Zoetermeer. De lessen zijn onderdeel van het GOUD Beweegprogramma met als doel de gezondheid te verbeteren. Ook wordt gekeken hoe het programma op een goede manier ingezet kan worden in de VG-sector. 

Gezonde start

Sharon: ‘Na alle feestdagen waren we toe aan een gezonde start. Twee verschillende groepen doen mee aan de bewegingslessen. Groep ‘geel’ bestaat met name uit jonge vitale mannen en groep ‘rood’ uit middelbare vrouwen, waaronder ikzelf. Het begin was best spannend. De gymdocent was nieuw en vroegen we ons af: kan en wil iedereen alles meedoen? Nu we een aantal weken verder zijn, kan ik zeggen dat het een groot succes is. De spierpijn heeft plaatsgemaakt voor enthousiasme. Sommige deelnemers zijn zelfs buiten de lessen om meer gaan bewegen.’

Bewezen effectief

Het Beweegprogramma van GOUD is ontwikkeld door gezondheidswetenschapper Marieke Speet en is bewezen effectief. Marieke, nu werkzaam als beleidsadviseur bij Ipse de Bruggen: ‘Het doel van het programma is het onderhouden en verbeteren van de fitheid en de gezondheid. Zo heeft het een positief effect op kracht, bloeddruk, cholesterol en cognitief functioneren.’  

In beweging met implementatie

Het Beweegprogramma was tot nu toe nog onvoldoende geland in de praktijk. Mede hierdoor is GOUD in 2021 gestart met het project ‘In beweging met implementatie bij mensen met een verstandelijke beperking’. Het project heeft twee doelen. Zo is er een implementatie stappenplan ontwikkeld, welke geschikt is voor de gehandicaptensector. Dit plan wordt toegepast en geëvalueerd bij de implementatie van het Beweegprogramma. Zo leren we meer over het gebruik van het stappenplan en toepassing van het beweegprogramma. Met andere woorden: iedereen profiteert.

Sharon is enthousiast: ‘We zitten op dit moment nog niet op de helft van het traject, maar we zijn op de goede weg, aan de inzet van alle betrokkenen zal het niet liggen!

Meer weten?

Ben jij nieuwsgierig naar het beweegprogramma en wil jij er meer over weten?
Neem dan contact op met: Marieke Wouters via m.wouters.2@erasmusmc.nl