Thessa Hilgenkamp: over haar onderzoek naar inspanningsfysiologie aan de University of Nevada in Las Vegas

Op dit moment is Thessa als Assistent Professor werkzaam bij de University of Nevada in Las Vegas om onderzoek te doen naar de fysieke redenen waarom beweging en inspanning voor mensen met een verstandelijke beperking moeilijk kan zijn. In haar onderzoek kijkt ze specifiek naar de regulatie van hartslag en bloeddruk.

Recent verscheen een artikel van Thessa en haar collega Bo Fernhall in het American College of Sports Medicine. In dit artikel benadrukken ze dat het belangrijk is om rekening te houden met de fysiologische beperkingen van mensen met een verstandelijke beperking. Daarnaast laten de resultaten zien dat deze groep mensen mogelijk op een te hoge intensiteit traint wat kan leiden tot verminderde motivatie en vermoeidheid.

Lees daarnaast in dit interview meer over het onderzoek van Thessa, de grootste misvatting volgens haar over mensen met Down syndroom en wat haar inspireert.

Over Thessa

Eerder ontving Thessa een Marie Curie International Outgoing Fellowship, waarmee ze 2 jaar onderzoek deed naar potentiële fysiologische beperkingen om lichamelijk actief te zijn.  Dit onderzoek deed ze deels bij Prof. Fernhall aan de University of Illinois in Chicago en het Erasmus MC. Dit onderzoek kreeg een vervolg met een prestigieuze subsidie van de NIH in Amerika (K99/R00 Career Development Award), waarin mensen met Down syndroom centraal staan. Haar onderzoek vindt plaats bij de afdeling Physical Therapy aan de University of Nevada, Las Vegas in haar eigen Cardiovascular Research and Exercise (CARE) lab.

Thessa Hilgenkamp is bewegingswetenschapper en promoveerde in 2012 met het proefschrift “Physical activity and fitness in older adults with intellectual disabilities“ binnen GOUD. Samen met Dederieke Festen vormt zij het Management Team van de Leerstoel Geneeskunde voor Verstandelijk Gehandicapten.