Geslaagde Wetenschapsdag 2023!

‘Van inzichten opdoen tot meedenken over toekomstig onderzoek’   

Hoe fijn zou het zijn om een glazen bol te hebben waarin je als arts VG kan zien bij welke patiënten antipsychotica afgebouwd kan worden, welke patiënten vanwege kwetsbaarheid extra zorg nodig hebben, en bij wie er risico is op hart- vaatziekten en wie artrose heeft? Op de recente Wetenschapsdag van de Arts VG-opleiding kregen artsen in opleiding (AIOS) een voorproefje van deze toekomst. Op deze dag werden ze bijgepraat door de onderzoekers van GOUD over de lopende onderzoeken en preliminaire bevindingen. 

Onderzoeksveld

Wat is het doel van de dag? Universitair docent en bewegingswetenschapper Alyt Oppewal: “We willen graag dat AIOS inzicht krijgen in wat er speelt in het onderzoeksveld binnen de VG-sector. Hierdoor kunnen ze nieuwe wetenschappelijke inzichten opdoen, meedenken over onderzoek en de betekenis inzien van onderzoeksresultaten voor de praktijk. Bovendien willen we de AIOS enthousiasmeren over onderzoek en erbij betrekken.”

1-2-3-4… GOUD!

Dit jaar vond de Wetenschapsdag plaats in Vianen met als thema “de weg naar 1-2-3-4… GOUD!” Alyt vertelt: “De dag was een groot succes en goed bezocht. Er ontstonden boeiende uitwisselingen tussen AIOS en de sprekers. Een hoogtepunt was de actieve betrokkenheid van AIOS bij het bepalen van de focusgebieden voor het GOUD-5 programma.”

Een dag vol inzicht  

Monique Brester – Timmer, een 2e jaars AIOS, deelt haar enthousiasme over de dag. Momenteel loopt ze stage in de ouderenzorg. Het 1e en 3e jaar van de opleiding doet ze bij Abrona in Huis ter Heide. Monique: “Ik vond het thema van de wetenschapsdag over het GOUD-onderzoek heel goed gekozen. Bij Abrona wordt meegewerkt aan onderzoek van GOUD, dus van die kant wist ik al van het bestaan af. Maar deze dag heeft me meer inzicht gegeven in de diverse onderzoeksgebieden van GOUD, evenals hoe nieuwe onderzoeksvragen tot stand komen, waarbij niet alleen zorgverleners maar ook cliënten en familieleden een rol spelen. En dat we tijdens de wetenschapsdag als AIOS mochten meedenken over toekomstig onderzoek vond ik erg leuk. Al met al een zeer boeiende en inzichtgevende dag!”