Slaapproblemen niet alleen door veroudering

Slaapproblemen komen veel voor bij mensen met een verstandelijke beperking. Het is echter onduidelijk hoe deze zich verhouden tot slaapproblemen bij ouderen uit de algemene populatie. Ontstaan slaapproblemen door ‘normale’ veroudering of zijn er bij ouderen met een verstandelijke beperkingen ook andere oorzaken? Onderzoeker Mylène Böhmer en haar collega’s vergeleken daarom het slaapwaakritme, hoe vaak slaapproblemen voorkomen en de mate van ernst van deze problemen tussen de twee groepen.

Vergelijken van data

Voor de studie maakten de onderzoekers gebruik van data van eerder onderzoek van GOUD en vergeleken dat met data uit het ERGO-onderzoek (een grote cohortstudie naar de gezondheid van ouderen uit de algemene populatie www.ergo-onderzoek.nl).

Vaker slaapproblemen en ernstiger

Uit het onderzoek kwamen drie belangrijke resultaten. “We zien dat het slaapwaakritme bij ouderen met een verstandelijke beperking meer gefragmenteerd en instabieler is. Dat wil zeggen dat mensen overdag dutten en ’s nachts veel wakker zijn en dat er weinig regelmaat in de dagen zit. Ook blijkt bij deze doelgroep dat ze langer slapen, maar ook dat ze langer wakker zijn gedurende de nacht en dat is ongunstig. Tot slot komen slaapproblemen vaker voor bij ouderen met een verstandelijke beperking en zijn ze ernstiger”, vertelt Böhmer.

De resultaten laten dus zien dat het slaapwaakritme en de slaapproblemen bij ouderen met verstandelijke beperking niet alleen door veroudering komen. Böhmer: “Mogelijk worden de ernstige slaapproblemen veroorzaakt door medicatie, co-morbiditeit en zijn ze leefstijl gebonden.

Rekening houden met slaapwaakritme

Wat betekenen deze resultaten nu? Böhmer: “We denken dat bij deze doelgroep de zorgafhankelijkheid een belangrijke rol speelt. De zorg bepaalt voor een groot deel in welke mate en wat voor activiteiten ze overdag doen maar ook rondom hun slaap. Denk hierbij aan het in en uit bed helpen. Het zou mooi zijn als de zorg meer rekening kan houden met het slaapwaakritme en persoonlijke voorkeuren van cliënten zodat hun slaapkwaliteit verbetert kan worden.”

Lees via deze link het volledige onderzoeksartikel.